Rostdús diéta


Mit jelent pontosan a rostdús étrend, és miért is jó nekünk?

Bea-Fit konyha

Számos fórumon hallhatunk a rostdús ételek fogyasztásának jelentőségéről, és arról, hogy ideje áttérni a rostban gazdag étrendre. Ugyanakkor tudjuk-e pontosan, hogy ilyenkor miről is van szó?

Rostban gazdag ételek listája receptekkel

Csak egy újabb gasztrotrend, amit épp az egészséges életmód egyik divatirányzata, amit hamarosan felvált egy másik? Nagyon kevés rostot fogyasztunk naponta, — írja a Webbeteg portál szakértője — holott a megfelelő rostbevitel nélkül aligha lesz rendben az emésztésünk.

Az egészséges felnőttek számára ajánlott napi mennyiség gramm, amelyben a nem oldható és oldható rostok aránya legyen.

  1. Táplálkozástudományi szakemberek szerint feleannyi rostot sem eszünk, mint kellene, pedig a rostban gazdag ételek amellett, hogy megkönnyítik a fogyást, az egészséges életmód fontos részei.
  2. Székrekedés és pluszkilók ellen: így működik a rostdiéta! - Fogyókúra | Femina
  3. Itt van most: Kezdőlap » Cikkek » Egészségmegőrzés » Ez az a szénhidrát, ami segíti a fogyást, és csökkenti a narancsbőrt Ez az a szénhidrát, ami segíti a fogyást, és csökkenti a narancsbőrt A rostdús táplálkozásról, a rostok fontosságáról az étkezésben biztos, hogy Te is hallottál már.
  4. A rostban gazdag ételek hatékonysága a fogyókúra, illetve az egészséges étrend szempontjából megkérdőjelezhetetlen.
  5. Amit a rostdús táplálkozásról tudnod kell | Clean Eating Magyarország
  6. Írta Bányai Adrián A clean eating táplálkozás egyik alapja, a magas rostfogyasztás.

Oldhatatlan rostot tartalmaznak például a teljes kiőrlésű termékek, a kuszkusz, a korpa, a sárgarépa és az uborka. Vízben oldódó rostban gazdag például az alma, a puha húsú gyümölcsök, a zab, a borsó, a bab, a csonthéjasok.

A rostban gazdag étrendnek általában alacsonyabb a zsírtartalma is, amely ezáltal hozzájárul a kisebb mértékű energiabevitel rostdús diéta.

A fogyókúra ideje alatt kifejezetten ajánlom a rost tartalmú élelmiszerek fogyasztását.

Mit is azok a rostok? Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok, amelyek létfontosságú szerepet töltenek be az emésztésben. E csoportba tartoznak a szénhidrátok, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani.

Rostdús táplálkozás

Két fajtájuk létezik: azok, amelyek vízben oldódnak, és azok, amelyek vízben oldhatatlanok. Az emésztőenzimek részben, vagy egészben érintetlenül hagyják a rostokat a tápcsatornában.

fogyás doktor

A gyümölcsökben, friss zöldség- és főzelékfélékben található oldékony rost felszívja a vizet, megduzzad, és sűrű zselés anyaggá alakul.

A duzzadt rostok egyes tápanyagokat megkötnek, ezáltal azok csak fokozatosan, lassabban szívódnak fel. Ez a massza keveredik az emészthetetlen táplálékkal, majd a vékonybélen keresztülhalad.

  • Hogy fogyjak le nagyon gyorsan
  • A magas rosttartalmú élelmiszerek amellett, hogy karbantartják kiválasztó szerveinket, segítenek a koleszterin távozásában is.
  • Rostban gazdag ételek listája receptekkel « Fogyás Coachinggal

Miért jók nekünk a rostok? A rostdús diéta anyagok között ott szerepel a koleszterin és az epesav is, ezáltal kevesebb koleszterin szívódik vissza, aminek következtében alacsonyabb lesz a vér koleszterinszintje.

Amikor a táplálékokból származó massza a vastagbélbe ér, már az összes hasznos tápanyag felszívódott belőle.

  • 30 nap alatt 15 kg fogyás
  • Itt van most: Kezdőlap » Cikkek » Szakértői blogok » Táplálkozás » A rostdús táplálkozás fontossága — ezek miatt válaszd a rostdús ételeket A rostdús táplálkozás fontossága — ezek miatt válaszd a rostdús ételeket Mindenki tisztában van azzal, hogy az elegendő rostbevitel nagyon fontos az egészséges táplálkozás szempontjából, azonban kevesen tudják, hogy milyen —olykor veszélyes- következményekkel járhat, ha nem biztosítjuk szervezetünk számára a megfelelő mennyiségű rostokat.
  • Karcsúsító rostok | Well&fit

Itt történik meg a víz visszaszívódása, de mivel az oldékony rostok magukban tartják a víz egy részét, ezért a testünket elhagyó széklet hígabb lesz. Azok, akik nem fogyasztanak megfelelő mennyiségű rostot, székrekedésben szenvedhetnek.

kandász andi keleti andi fogyása

A baktériumok lebontják az oldható rostokat, és előnyösen befolyásolják a zsíranyagcserét. Ha a mikroorganizmusok nem jutnának megfelelő mennyiségű táplálékhoz, nem növekednének és szaporodnának megfelelő ütemben, amely számos káros egészségügyi következménnyel járhat.

A növényi sejtfalakat alkotó oldhatatlan rostoknak is fontos szerepük van egészségünk megőrzésében.

mennyi idő lefogyni

A vízben nem oldódó rostok nem erjednek meg, csupán áthaladnak az emésztőrendszerünkön anélkül, hogy változna a szerkezetük. Jótékony hatásuk abban nyilvánul meg, hogy helyet foglalnak el a gyomorban és a bélcsatornában, ezáltal telítettségérzetet okoznak, csökkentik az étvágyat.

cikória kávé fogyás

Ráadásul kalóriát sem tartalmaznak. A rostok azáltal, hogy növelik a székletünk víztartalmát és tömegét, csökkentik a vastag- és végbélrák kialakulásának a kockázatát.

Karcsúsító rostok

Számos kutatás arra a rostdús diéta jutott, hogy az élelmi rostok csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség, az elhízás, a szorulás és a vastagbélgyulladás előfordulását. Késleltetik a cukor felszívódását a vérbe, növelik az inzulinérzékenységet. Az étkezés utáni vércukorszint kevésbé emelkedik meg, javul a glükóztolerancia, ezáltal a cukorbetegek állapota is.

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni.

Ételek, melyek tele vannak rosttal

A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket. Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, hogyan fogyjak 5 kg újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!