Lisztérzékenyek diétája. Keresse dietetikus szakértőnket a honlapunkon elérhető étrendekkel kapcsolatban!


Lisztérzékenyek diétája

Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér glutén egyik fehérjecsoportja, a gliadin, amit az ember normálisan az étkezései során fogyaszt el. A lisztérzékenység leggyakoribb formájába A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség.

slimming world diéta vélemények fogyni 20 kg-ot

A lisztérzékenység leggyakoribb formájában fogyasztása hatására jellegzetesen sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és súlyos tápanyag-felszívódási zavarokat okoz.

Kezelése gluténmentes diétával lehetséges, de gyógyítani egyelőre nem tudjuk.

Lisztérzékenyek táplálkozása: a gluténmentes diéta

A diétát egész életen át kell tartani. A gyermekkorban kialakuló cöliákiát az angol Samuel Gee írta le először ban, a felnőttkoriról pedig ben egy dán orvos, Hess-Thysen számolt be. A diéta célja a glutén gabonafehérje kiiktatása, vagyis a búzát, árpát, rozst, zabot, valamint az ezeket nyomokban is tartalmazó élelmiszereket elhagyjuk az étrendből.

Gluténmentes élelmiszerek, a kórokként számon tartott glutén kiiktatása az étrendből. A búza, zab, árpa, rozs ill.

Az étrend alapját a kenyér, gabona-készítmények és a rizs képezi. A számukra javasolt leggyakrabban alkalmazott nyersanyagok a rizs, a burgonya, a kukorica, a szója és az ezekből előállított liszt, pehely és keményítő. A változatosság jegyében felhasználható még a sárgaborsóliszt, babliszt és szezámmag.

fogyókúra fehérjeporral megállt a fogyás gyakori

A gluténmentes termékek sűrítőanyagaként az élelmiszeriparban használatos még a guarliszt is. A lisztérzékenyek egyrészt a speciális - számukra előállított, törzskönyvezett - gluténmentes termékeket fogyaszthatják, másrészt a Magyar Táplálékallergia és Táplálékintolerancia Adatbanktól, és a dietetikusoktól származó lisztérzékenyek diétája alapján válogathatnak a hagyományos élelmiszerekből is.

A gluténmentes élelmiszerek köre szinte évenként változik, így az ezekről kiadott listák folyamatos ellenőrzést, utánajárást igényelnek. Ha otthon késztünk gluténmentes élelmiszert pl.

8 hetes fogyókúra 90 napos diéta 50 felett

A diétát szigorúan, egész életen át be kell lisztérzékenyek diétája. A helyesen összeállított gluténmentes étrend nem okozza egyetlen tápanyag hiányát sem. Készítette: Turcsák Katalin.

Cukorbetegek diétája - Csengeri Lilla dietetikus