Jógikus étrend


Január Jóga és étrend — 5 fontos étkezési szabály jógázóknak!

Jógikus receptek

Miért rossz a kávé és miért jó a dió? A jó étrend nemcsak a testi, hanem a szellemi és lelki egészségünket is támogatja.

zsír alapú diéta

A következő tippeket nemcsak jógázóknak tanácsos megfogadni! Mutatjuk, mikre ügyelj, és te kiegyensúlyozott leszel, emésztésed pedig egészséges!

hogy kell lefogyni gyorsan

Ezekben készítsd az ételeket! Kezdjük a legelején: az ételeket kerámia- üveg- és rozsdamentes acél edényekben készítsd, és a mikrohullámú sütőt felejtsd el! Lehet, hogy a mikró kényelmes, de az a sugárzás, amit az ételek a melegítés során kapnak, nem támogatják egészségedet, ebben biztos lehetsz.

Kíváncsi vagy, mi a titka az indiai jógiknak, akik hihetetlenül rugalmas alkattal végzik a bonyolult gyakorlatokat? Testük mindenre képes, és lelki egyensúlyukból egy percre sem billennek ki.

Így étkezz! Az egyik legfontosabb alapszabály, hogy akkor együnk, ha éhesek vagyunk, és ne töltsön be az étel hiánypótló, unaloműző vagy vigasztaló szerepet.

Rendkívül fontos, hogy megfelelő lelkiállapotban együnk: ha idegesek, dühösek vagyunk, először nyugtassuk le magunkat, és csak utána álljunk neki falatozni!

fogyokuras gyogyszer

Az étkezések során ne együnk kapkodva, hanem rágjuk meg alaposan az ételt, így elkerülhetjük a túlevést is. Egyél kevesebb húst! Ha eddig nem jógikus étrend vegetáriánus, nem mondjuk, hogy légy az, de érdemes átgondolnod a kevesebb hús fogyasztását!

A jógi diéta: Hogyan kell enni, mint egy jógi

A jóga a lakto-vegetárius, vagyis az olyan növényi alapú táplálkozást részesíti előnyben, ahol a tejtermékek fogyaszthatók, de a tojást mellőzi. A jógában a hús, a hal, a tojás, a félkész, konzervételek, az alkohol a tamasztikus, vagyis a sötét, tudatlan, lusta energiákhoz kapcsolódnak. Bánj csínján a fűszerekkel és az édességekkel!

fogyókúra tejtermékekkel

A túl intenzív ízek, a fűszeres, csípős ételek a radzsasztikus, vagyis a nyugtalan, agresszív, tüzes energiához társíthatók a jóga szerint. Ilyen például a fekete kávé, a csokoládé, a fekete tea, vagy az édességek és a túl fűszeres ételek fogyasztása. Ezekről eleve tudhatod, jógikus étrend nem feltétlenül szolgálják az egészségedet, így igyekezz mértéket tartani, és ha érzed magadban az erőt, teljesen elhagyni például a kávét! Egyél friss zöldségeket, gyümölcsöket!

regenor diéta

A zöldségek és a gyümölcsök a szattvikus, vagyis a harmonikus, nyugodt, kiegyensúlyozott testi-lelki állapot eléréséhez segítenek hozzá — ez maga a jóga alapja is. Ide sorolhatók a zöldségek, gyümölcsök, az olajos magvak, a gabonafélék és a tejtermékek. Ha a hüvelyesek puffadást okoznak, a főzés előtt enyhe ecetes vízbe áztasd őket, majd fedő nélkül főzd, így kisebb az esélye a lufihatásnak!

Jóga a sikerért: Nyakgyakorlatok - Sadhguru

Minél több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztasz, annál jobban támogatod tested méregtelenítő, tisztító folyamatait, de a nyers zöldségek fogyasztását ne vidd túlzásba, őrizd meg az egyensúlyt!