Gap diéta. GAPS DIéTA: BéL- éS PSZICHOLóGIAI SZINDRóMA - AZ EGÉSZSÉG -


GAPS diéta: Bél- és pszichológiai szindróma

A páciens kiinduló állapotának súlyosságától és tüneteinek javulásától függően gyorsabban vagy lassabban tud végighaladni a programon: elképzelhető például, hogy az Első Szakaszon egy-két nap gap diéta átjut, míg a Második Szakasznál hosszabban időzik. A Bevezető Diéta követése mindazoknál elengedhetetlen, aki súlyos emésztési problémákkal küzdenek.

Hasmenésnél, hasi fájdalmaknál, puffadásnál és a székrekedés bizonyos eseteiben a Bevezető Diéta gyorsan mérsékli a tüneteket és segít elindítani az emésztőrendszer gyógyulási folyamatát. Még egészséges emberek gyógyítására is javasolt: ha Ön vagy gyermeke elrontja a gyomrát vagy hasmenéssel küszködik és néhány napon át követi a Bevezető Diétát, a tünetek gyorsan és nyomtalanul elmúlnak bármiféle gyógyszeres kezelés nélkül.

gap diéta

Makacs székrekedés esetén a lehető legkorábban, már a Bevezető Diéta Második Szakaszában vezesse be a reggel fogyasztott frissen facsart sárgarépa levet mellyel egyidejűleg adjon a páciensnek tőkehalmáj olajat is. A lé az epetermelést serkenti, s a legtöbb makacs székrekedés éppen ez elégtelen epeműködésnek tudható be. Amikor az emésztőrendszerbe nem érkezik megfelelő mennyiségű epefolyadék, a táplálékban lévő zsírok nem tudnak megemésztődni, hanem ehelyett sókkal reakcióba lépve szappanos állagúvá alakulnak, s székrekedést okoznak.

gap diéta

A tejtermékek fogyasztásától való tartózkodás szintén hasznos segítség székrekedés esetén. Az étel allergiák és intoleranciák esetén szintén javasolt a Bevezető Diéta követése annak érdekében, hogy a bélfal begyógyulhasson. Ez azért alakul ki, mert az abnormális flóra károsítja a bélfalat.

Cukrfree live stream o GAPS dietě

Ennek következtében a tápláléknak nincs esélye rendesen megemésztődni, mielőtt felszívódna a sérült bélfalon keresztül, s a vérbe került emésztetlen alkotórészekre immunreakciót ad a szervezet. A legtöbb ember megpróbálja kideríteni, pontosan mire is érzékeny vagy allergiás, azonban a sérült bélfalon keresztül a legtöbb tápanyag részlegesen emésztve kerül a keringésbe, ezek különféle reakciókat okoznak, melyek némelyike azonnali, némelyike viszont késleltetett egy nap, néhány nap vagy akár néhány hét elmúltával is mutatkozhat immunválasz.

Teljes GAPS Étrend |

Mivel a reakciók átfedik egymást, gyakorlatilag lehetetlen egyértelműen megállapítani, hogy a páciens adott napon éppen mire reagált. Az étel allergia tesztek közismerten megbízhatatlanok: ha volna elég anyagi forrásunk arra, hogy két héten át napi két alkalommal teszteljük a pácienst, azt tapasztalnánk, hogy mindenre allergiás, amit megeszik.

gap diéta

Mindaddig, amíg a bélfal sérült és áteresztő marad örök időkig zsonglőrködhetünk a különféle ételek táplálkozásból való kivonásával, mégsem jutunk sehová. Tapasztalataink azt mutatják, hogy a bélfal gyógyítására érdemes összpontosítanunk, s Bevezető Diéta pontosan ezt célozza. Amint a bélfal állapota rendeződött, az ételek emésztése és felszívódása is megfelelő lesz, és a legtöbb étel allergia és intolerancia magától megszűnik.

GAPS étrend

Mindazok, akiknek nincsenek súlyos emésztési zavaraik vagy allergiájuk, egészen gyorsan végighaladhatnak a Bevezető Diétán. Azt azonban az ő esetükben is javasoljuk, hogy ne álljanak rá egyenesen és azonnal a Teljes GAPS Étrendre, hiszen a Bevezető Diéta adja a legjobb esélyt arra, hogy a páciens gyógyulási folyamata optimálisan haladjon az emésztőrendszerben és a test többi részén egyaránt.

Natasha Campbell-McBride neurológusnak, a GAP szindróma névadójának jó oka volt arra, hogy komoly kutatásokat végezzen a témában.

Voltak néhány olyan eset, amelyben a Bevezető Diéta átugrása elhúzódó, nehezen kezelhető problémákhoz vezetett. A sütemények és a gyümölcsök ez esetben is maradjanak ki az étrendből néhány hétig, és később is csak korlátozott mennyiségben, a főétkezések közötti kisebb tízóraik vagy uzsonnák formájában kerüljenek vissza. Ezek gap diéta nem helyettesítik a fő étkezéseket, melyekben az otthon készített erőlevesek, húslevek, levesek, raguk és gap diéta zsírok nem opcionális, hanem kötelező elemek.

gap diéta

Minden reggel kezdje a páciens a napot egy pohár szénsavmentes ásványvízzel vagy szűrt vízzel, s fogyasszon mellé a probiotikumot. Győződjön meg róla, hogy a víz szobahőmérsékletű. A hideg víz súlyosbíthatja a páciens állapotát. A fogyókúra sikere fejben dől el az ajánlott ételek listáján szereplő élelmiszerek fogyaszthatók, a páciens nem ehet semmi egyebet.

Az vagy, amit megeszel Biztos vagyok benne, hogy ha most újraolvasnám megint, akkor is találnék még benne új infót. Ahogy egy korábbi poszt szólt róla, ez a könyv az, amit nem csak azoknak tennék kötelező olvasmánnyá, akiknek komoly problémáik vannak vagy kacifántos gyermekeket nevelnek, hanem mindenkinek, akit kicsit is érdekel, hogy hogyan működik a testünk, hogyan áll minden mindennel kapcsolatban, vagy hogy miért is helytálló az állítás: "Az vagy, amit megeszel Campbell doktornő tartja magát ahhoz az igen korai feltevéshez, hogy a belek állapota, az emésztőrendszerünk az, ami mindent meghatároz. Így tud enyhe tünetektől kezdve hasfájás, puffadás, hasmenés

Az Első Szakaszban a legdrasztikusabb tünetek hasi fájdalmak, hasmenés, székrekedés gyorsan elmúlnak. Mindazonáltal, amikor egy-egy új gap diéta bevezet, a hasmenés, fájdalom vagy más emésztési tünetek visszatérhetnek.

gap diéta

Ez annak a jele, hogy a páciens még nem áll készen az adott étel bevezetésére. Ilyenkor várjon egy hetet, majd próbálkozzon ismét. Amennyiben valódi étel allergiát gyanít ami veszélyes lehetaz adott étel bevezetése előtt feltétlenül végezzen Érzékenységi Tesztet.

GAPS diétával az egészségért

Érzékenységi Teszt: Az esti lefekvés előtt vegyen egy cseppnyit a kérdéses ételből ha szilárd ételről van szó, mixelje össze egy kis vízzel és helyezze a páciens csuklójának belsejére. Hagyja a cseppet megszáradni a bőrön, majd engedje aludni a pácienst.

gap diéta

Reggel ellenőrizze a bőrfelszínt: ha erősen vörös gap diéta lát, néhány hétig kerülje az adott ételt, majd próbálkozzon ismét a teszttel. Amennyiben nincsen bőr-reakció, fokozatosan, egészen apró mennyiséggel kezdve vezesse be az adott ételt a páciens táplálkozásába.