Flexitáriánus diéta


Flexibilis flexitárián

Flexitáriánus étrend: kevesebb hús, jobb egészség 1. Egészséges táplálkozás és fogyás egyszerre? Igen, mindez megvalósítható a flexitáriánus diéta segítségével.

A flexitáriánus étrend egy olyan étkezési forma, amely leginkább a növényi eredetű ételekre fekteti a hangsúlyt, miközben a húst és a más állati termékeket csupán mértékkel engedi meg. Rugalmasabb, mint a teljesen vegetáriánus vagy vegán étrend Ha több növényi alapanyagot szeretnél hozzáadni az étrendedhez, de nem akarod teljesen elhagyni a húst, akkor a flexitáriánus diétát Neked találták ki! Mi is pontosan a flexitáriánus diéta? Ezt flexitáriánus diéta megengedő étrendet Dawn Jackson Blatner dietetikus alkotta meg, hogy segítse azokat az embereket, akik a vegetáriánus étkezés előnyeit szeretnék kiélvezni, miközben lehetőségük van továbbra is mértékkel fogyasztani állati eredetű termékeket. Ezért lett ennek az étrendnek a neve a rugalmas és vegetáriánus szavak kombinációja.

Tudjunk meg többet követésének okairól és módjáról, hogy egyensúlyba hozzuk táplálkozásunkat a növényi hatóanyagokban gazdag étrend rendszeres fogyasztásával. A flexibilis rugalmas és a vegetáriánus szavakból eredő flexitáriánus diéta korlátozza a húsfogyasztást, anélkül, hogy a vegetarianizmus irányvonalát venné célba.

flexitáriánus diéta

A kevesebb hús középpontban történő szerepeltetése az étrendünkben kettős hatást gyakorol egészségünkre. Egyrészt csökkentjük vele a húsban megtalálható, gyulladásos elemeket vas, arachidonsav, leucin… flexitáriánus diéta, másrészt — az egyensúly érdekében — növeljük a növényi eredetű táplálékokban megtalálható hatóanyagok vitaminok, nyomelemek, polifenolok stb.

Ezáltal számos betegség ellen védjük a szervezetünket, különféle egészségügyi előnyöket biztosítva számára — amennyiben a flexitáriánus diéta szabályait betartva állítjuk össze az étrendünket.

Egészségesebb étrend, csökkenő vízfelhasználás A Nature című tudományos flexitáriánus diéta publikált tanulmány szerint a világ jelenlegi élelmezési rendszerének számos negatív hatása van: nagy mértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, felemészti az ivóvízkészleteket és szennyezi a környezetet a túlzott nitrogén- és foszforhasználattal, írja a BBC hírportálja. Mivel és között várhatóan növekedni fog a bolygó lakossága és az emberek jövedelme, ezért ezek a negatív hatások százalékkal is nagyobbak lehetnek, ami már túlmutatna a bolygó "teherbíró-képességén", hacsak az emberiség nem teszi meg a szükséges intézkedéseket, írták a tudósok. Az Oxfordi Egyetem kutatói megállapították, hogy ennek veszélyét nem lehet csupán egyetlen változtatással elhárítani, a három kulcslépést együtt kell megtenni. A tanulmány vezető szerzője, Marco Springmann szerint az egyik ilyen kulcslépés a növényi eredetű ételekben gazdag, de húsban szegény, a mediterránhoz hasonló étrend elsajátítása lenne.

Valójában egyre több tanulmány mutat rá az összefüggésre a jelentős mennyiségű húsfogyasztás és a különféle betegségek elősegítésének kockázata között. Miért együnk kevesebb húst?

flexitáriánus diéta

Ami problémát okoz, az a túlzott húsfogyasztás, amely kiegyensúlyozatlan táplálkozást eredményez, mivel növényi tápanyagokban szegény étrendet von maga után. A növényi rostok okozzák pl.

flexitáriánus diéta

Egyébként a hús gazdag aminosavakban, amelyek az agyba jutva versenybe lépnek a triptofánnal fehérjealkotó aminosavval. Ez utóbbi azonban elengedhetetlen a szerotonin ingerületátvivő anyag termeléséhez, ami fékezi az evési vágyat. Tanulmányok sora mutatta ki, hogy a nagy húsevők a leginkább érintettek a túlsúlyossá és az elhízottság problámájában.

Top receptek

Hiszen táplálkozásuk általában bővelkedik vörös húsokban, nehéz szószokban, sültekben stb. Fotó: pixabay. Ugyanez a megfigyelés vonatkozik napi 50 gr felvágott fogyasztására is.

Ennek oka az állati szövetekben található hem-vas, amely oxidatív stresszt okozhat a vastagbélben, megváltoztathatja a DNS-t, és rendellenességeket válthat ki. A felvágottakban lévő nitrozamin vegyületek pedig rákkeltő anyaggá alakulhatnak át.

Flexitáriánus étrend - ez lesz a jövő legjobb diétája?

De a káros anyagok termelődésében a főzési mód is számít — a grillezett, a serpenyőben vagy roston sült húsokban rákkeltő összetevők keletkeznek, a legrosszabbnak a barbecue sütési technika mondható.

A kockázatok elkerülésére válasszunk más elkészítési módot, pl.

 • Téma: Egészség A növényi alapú étrend egyre népszerűbb, ezek közé tartozik a flexitáránius diéta is, ami senkit nem kényszerít szigorú keretek közé.
 • A flexitáriánus étkezés a flexibilis és vegetáriánus étrendből alakult ki, mivel ebben a diétában is főleg a növényi fehérjék dominálnák, viszont a húst sem kell mellőzni, csak csökkenteni a mennyiséget.
 • Bodon Judit dietetikus Az utóbbi években előtérbe került a vegetáriánus és a vegán étrend, de mit tehetnek azok, akik nem szeretnének örökre lemondani a húsfogyasztásról?
 • Gluténérzékeny étrend
 • A törlés kéréséig
 • Legyen ön is flexitáriánus!

Hoodia p57 gyakori kérdések atherómás többek közt lipideket tartalmazó plakkok képződésének kedvez az artériákban, melyek lerakódnak az érfalon. Ezáltal leszűkíti az ércsatornát, így szív- és flexitáriánus diéta katasztrófák okozói lehetnek.

flexitáriánus diéta

Végül a hús karnitint flexitáriánus diéta tartalmaz, amelyet a bélflóra erősen atherogén molekulává alakíthat át. Márpedig csak a növényi eredetű táplálékok szolgáltatják számukra a rostokat. A húsban bővelkedő táplálkozás, amely rendszerint nem tartalmaz pl.

 • Share on Facebook A vegetáriánus és a flexitáriánus étrend előnyei A májusában Bécsben megrendezett Európai Obezitas Kongresszuson több előadás is foglalkozott a vegetáriánus vagy részben vegetáriánus flexitáriánus étrend diéták előnyeiről.
 • Ha valaha is gondolkodtál azon, mennyire egészséges a zöldségalapú táplálkozás, de nem tudnál lemondani egy-egy szelet csirkemellről vagy a reggeli tojásrántottáról, a flexitáriánus diétát neked találták ki.
 • Здесь Элвин впервые увидел нечто, напоминавшее ночь, ибо лишь одно из далеких солнц висело над горизонтом того участка планеты, к которому они приблизились.
 • Hogy fogyjak gyorsan sokat
 • Элвин мягко высвободил свои руки и повернулся, чтобы следовать за Джезераком в Зал Совета.
 • Flexitáriánus diéta, a karcsú alak és a jó egészség titka (1.)

Ennek következményeként emésztési problémák lépnek fel, és kisebb lesz a szervezet ellenállása a fertőzésekkel szemben. A húsban lévő telített zsír vagy a vas előnyös a kórokozó mikroorganizmusok számára.

Továbbá hozzájárul a emésztőrendszeri gyulladások és a degeneratív idegrendszeri betegségek kialakulásához, a bél és az agy közötti kommunikáció útján.

Egészséges bevásárlás – Kiss Virág tippjei diétás étrendhez

Márpedig a túlzott savtermelés a fáradtság forrása, de a csontok ásványi anyag vesztésének is az oka lehet mert a szervezet a csontokban lévő kalciumot felhasználja a sav-bázis egyensúly helyreállítására. Szerencsére a hússal együtt kellő mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása lehetővé teszi olyan lúgos elemek előállítását, amelyek tompítják ezt a savasságot.

flexitáriánus diéta